May 2012

Facebook punca Zuckenberg diancam akta tentera

| Mei 31, 9:06 PM
*Gua rasa yang mula2 sekali kena tindakan Undang-Undang dah tentu la Mark Zuckenberg sebab Facebook ni dia yang cipta... Asal ada orang buat hal je dia la kena kan...??? Baca Lagi »

Wartawan NST, Utusan dihalang buat liputan operasi tutup restoran

Hirnissa | Mei 31, 9:01 PM

Mereka dihalang daripada membuat liputan operasi penguatkuasaan kebersihan Pejabat Kesihatan Daerah Timur Laut dan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) di Batu Ferringhi (George Town) hari ini. Baca Lagi »

Pesta rakyat yang tercemar

Begitulah hebatnya penangan ceramah politik. Pada hemat saya, ceramah politik hari ini sudah sepatutnya ditabalkan oleh Kementerian Kebudayaan sebagai satu lagi aktiviti kebudayaan rakyat di Negara ini. Baca Lagi »

Haram kartun di PRU13 lucu

Kartunis Zunar anggap kenyataan Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Wan Ahmad Wan Omar yang melarang penggunaan kartun dalam kempen PRU 13 sesuatu yang lucu. Baca Lagi »

Kes Azmin jadi 'negosiasi' Najib?

Jika prediksi ini mendekati kebenaran, Najib umpama pancing manakala Azmin umpama umpan. Masa akan memberi jawapannya pada prediksi ini. Baca Lagi »

Ekonomi, moral & intelektual Najib lemah

Malang sekali apabila Perdana Menteri Malaysia tidak dapat membezakan di antara gaji minima yang dikuatkuasa melalui undang-undang buruh dan sasaran pendapatan isi rumah yang dicapai melalui kebijakan ekonomi. Baca Lagi »

Hina Sultan: Mahkamah putus Aduka Taruna tak salah

Hirnissa | Mei 31, 11:57 AM

Mahkamah putuskan blogger mesra Pakatan Rakyat tak bersalah atas dakwaan menghina kemangkatan Sultan Johor sungguhpun didesak oleh pihak tertentu dalam Umno. Baca Lagi »

Syarikat Pertahanan Perancis "beli" dokumen sulit TLDM RM142j?

Zainulfaqar | Mei 31, 10:59 AM

Najib Razak semasa menjadi Menteri Pertahanan Malaysia mungkin tahu, mengenai tanda tanya syarikat Perancis DCNS "beli" dokumen RM142 juta membabitkan Terasasi milik Razak Baginda Baca Lagi »

Debat II: Guan Eng, Soi Lek sentuh polisi negara

Zainulfaqar | Mei 31, 7:34 AM

Debat kali kedua ini dijangka akan menggamit sekali lagi rakyat untuk menggandakan desakan kepada Najib Razak supaya menerima cabaran debat daripada Anwar Ibrahim. Baca Lagi »

Terserlah kes NFC langgar BAFIA

Saya akan terus membuat siasatan dan pendedahan sehinggalah kredibiliti pihak berkuasa yang bertanggungjawab terutamanya SPRM dipulihkan di mata rakyat. Baca Lagi »

Sultan Johor dinasihat jangan membazir punca Nizar disiasat

Zainulfaqar | Mei 31, 5:45 AM

HASRAT murni Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin menasihat Sultan Johor supaya tidak membazir wang dengan membida nombor plat kenderaan "WWW 1" sehingga RM520,000 menggunakan akaun sosial Twitter mengakibatkan bekas Menteri Besar Perak itu disiasat di bawah Akta Hasutan. Baca Lagi »

Soi Lek nafi 'sabotaj' Pelabuhan P.Pinang

Hirnissa | Mei 31, 5:12 AM

Presiden MCA itu berdalih, keputusan menolak cadangan murni itu dilakukan secara kolektig oleh "keseluruhan Majlis Ekonomi" atas alasan enggan berbelanja "ratusan juta" sebelum penswastaan pelabuhan dibebani hutang. Baca Lagi »

Malaysia ekonomi ke-14 paling kompetitif di dunia

Hirnissa | Mei 31, 4:49 AM

Ranking ini menempatkan Malaysia di hadapan negara seperti Australia (ke-15), United Kingdom (ke-18), Korea (ke-22), China (ke-23), Jepun (ke-27), Perancis (ke-29), Thailand (ke-30), Indonesia (ke-42) dan Filipina (ke-43). Baca Lagi »

Universiti Malaya kekal IPT terbaik Malaysia

Hirnissa | Mei 31, 4:38 AM

UM mengekalkan penguasaannya sebagai universiti terulung di Malaysia sejak QS Asian University Rankings diperkenalkan empat tahun lepas dan mencatat penambahbaikan daripada segi ranking tahun demi tahun. Baca Lagi »

Mengapa rumah mewah di Wilayah Iskandar Johor cecah RM3 juta?

Zainulfaqar | Mei 30, 4:54 PM

Ketua Menteri Lim Guan eng berkata, warganegara lebih berpeluang membeli rumah mampu milik di Pulau Pinang berbanding di Wilayah Pembangunan Iskandar, Johor. Baca Lagi »

Guan Eng lawat Taiwan, rangka hijrah Hi-Tech ke P.Pinang

Zainulfaqar | Mei 30, 1:31 PM

LAWATAN rasmi Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng ke Taiwan sejak semalam dijangka bakal melonjak lagi penghirjahan industri pembuatan berteknologi tinggi (Hi-Tech) dari Taipei ke George Town. Baca Lagi »

Guan Eng lahir hasrat majukan Sabah bak P.Pinang

Zainulfaqar | Mei 30, 10:23 AM

Jika Pulau Pinang boleh melakukannya, Sabah juga boleh," ujar Ketua Menteri Pulau Pinang merangkap Setiausaha Agung DAP. Baca Lagi »

Berdialog dengan apa yang LGBT percaya

Dunia ini benar-benar berubah. Jika seseorang yang hidup di kurun-kurun yang lepas kemudian dibangkitkan semula, tentu dia kehairanan melihat dunia ini. Ia benar-benar berubah. Bukan sahaja kecanggihan teknologinya, tetapi juga nilai dan budaya yang dipegang oleh manusia pada zaman ini. Globalisasi. Satu kalimah yang memberikan pelbagai kesan dan makna. Dunia... Baca Lagi »

Penang Institute bincang forex lenyap RM30b babit BNM 2 Jun

Zainulfaqar | Mei 27, 3:59 PM

Skandal yang membabitkan dana awam rakyat berjumlah RM30 bilion itu tidak wajar dikuburkan begitu sahaja tetapi perlu dinilai semula secara ilmiah melalui forum Penang Institute ini, kata Zairil Khir Johari. Baca Lagi »

'Anggur organik Balik Pulau' istimewa

Zainulfaqar | Mei 27, 2:41 PM

Iklim panas dan lembab di Balik Pulau, Pulau Pinang dengan kombinasi antara pertanian moden dan baja organik baka anggur negara sejuk seperti Jerman boleh ditanam, hidup berbuah serta berperisa istimewa. Baca Lagi »

Pages