June 2012

NST cipta isu 51 gambar Ketua Menteri di Buletin Mutiara

Hirnissa | Jun 28, 10:38 AM

Belutin Mutiara versi bahasa Enggeris terbitan Kerajaan Negeri Pulau Pinang nampaknya mulai menjadi sasaran pihak politik pihak pembangkang Barisan Nasional di negeri berkenaan. Baca Lagi »

Mengapa Omar tak atur perjumpaan Ceupac, Guan Eng?

Zainulfaqar | Jun 25, 10:17 AM

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Datuk Omar Osman didedah tidak pernah menulis surat untuk berjumpa dengan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng. Baca Lagi »

Najib dicabar letak sisa Lynas belakang rumah PM

Zainulfaqar | Jun 25, 9:48 AM

RAKYAT mungkin percaya "fakta saintifik" Datuk Seri Najib Tun Razak kononnya Loji Pemprosesan Nadir Bumi Lynas Corporation di Gebeng, Kuantan selamat untuk orang awam sekiranya sisa berbahaya itu terlebih dahulu disimpan di belakang rumah Perdana Menteri itu. Baca Lagi »

Hak 300 keluarga asal Rumah Hijau mesti diutamakan

Zainulfaqar | Jun 25, 6:29 AM

KERAJAAN Negeri Pulau Pinang pimpinan Pakatan Rakyat menyokong penuh hasrat kerajaan pusat yang diteraju oleh Barisan Nasional untuk membeli tanah serta mengeluarkan peruntukan bagi membina rumah pangsa berdekatan tapak Rumah Hijau Mak Mandin, kata Ketua Menterinya. Baca Lagi »

P.Pinang tuntut kembali RM14.7j wang rakyat

Zainulfaqar | Jun 25, 4:59 AM

KERAJAAN Negeri Pulau Pinang sedang menguruskan tuntutan kembalik RM14.7 juta wang rakyat secara profesional dalam kes tanah Tan Hak Ju dengan peranan yang dimainkan oleh Pegawai Penasihat Undang-Undang Negeri. Baca Lagi »

Nasruddin dapat 'kerusi selamat', Husam ke Gua Musang?

Zainulfaqar | Jun 25, 4:33 AM

Nik Abduh dan Arif Fahmi didakwa mencatur Nasruddin ke Parlimen Kubang Kerian, manakala Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa dicatur ke Parlimen Gua Musang pada PRU13 nanti. Baca Lagi »

Beli kepercayaan pemandu teksi dengan RM520 TR1MA

Hirnissa | Jun 25, 3:46 AM

Kerajaan pusat menggandakan pemberian voucer dan subsidi sempena PRU13 ini demi memulihkan kepercayaan rakyat ekoran kontroversi bicara kes kapal selam Scorpene di Mahkamah Perancis sekarang yang dijangka akan mensapina Najib sendiri kelak. Baca Lagi »

Musa tak selesa Khatib doa Umno tumbang PRU13

Zainulfaqar | Jun 25, 2:54 AM

Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) didesak supaya menyiasat insiden seorang Khatib di sebuah masjid dekat Bukit Mertajam yang didakwa menghasut umat Islam supaya berbuat demikian sebagaimana yang dilaporkan dalam Buletin TV3 malam kelmarin. Baca Lagi »

Puteri tak percaya kerajaan Umno zalim - Rosnah

Hirnissa | Jun 25, 2:17 AM

Bukti kerajaan pusat adil antaranya memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan memperkenalkan Akta Perhimpunan Aman yang tidak jauh bezanya dengan akta draconion sebelum ini. Baca Lagi »

Karyah Masjid wajib ramahi 'saudara baru' P.Pinang

Tuba | Jun 24, 4:27 PM

Semua pihak berwajib supaya meramahi golongan mualaf atau 'saudara baru' dengan menunjukkan akhlak yang baik selain Islam agama mudah, kata Pesuruhjaya PAS P.Pinang. Baca Lagi »

P.Pinang nekad saing Singapura bekal ikan hiasan dunia

Zainulfaqar | Jun 24, 3:20 PM

Pulau Pinang merupakan pengeluar utama ikan hiasan spesis "Discus" dalam pasaran dunia dengan pengeluaran 400,000 ekor ikan hiasan dari pelbagai jenis yang bernilai RM3.2 juta berjaya dalam pasaran global tahun 2011. Baca Lagi »

Mahkamah akui 'niat jahat' Utusan, Guan Eng menang lagi

Zainulfaqar | Jun 22, 12:54 PM

Kali pertama Utusan kalah saman fitnah pada 15 Disember tahun lepas, iaitu mengenai rencana bertajuk "Kebiadaban Guan Eng" yang tersiar pada 20 Disember 2010. Baca Lagi »

Jaga ekuiti rakyat, batal swasta Pelabuhan P.Pinang

Zainulfaqar | Jun 21, 12:42 PM

Sungguhpun Kerajaan Negeri Pulau Pinang era Umno Barisan Nasional bersetuju dengan 49 peratus ekuiti Pulau jerejak diserahkan kepada Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC), namun pemilikan 51 peratus kepentingan oleh syarikat UDA mengakibatkan syarikat itu mempunyai kuasa penuh ke atas pulau itu, kata Exco Kerajaan Negeri. Baca Lagi »

DAP lancar petisyen online, kempen 'selamat' Pelabuhan P.Pinang

Zainulfaqar | Jun 20, 1:56 PM

Nekad penswastaan Pelabuhan Pulau Pinang oleh pentadbiran Najib sekarang ini seakan mengulangi insiden penswastaan Jambatan Pulau Pinang sejak tahun 1993. Baca Lagi »

Internet keperluan asasi rakyat P.Pinang, kata Jeff Ooi

Zainulfaqar | Jun 19, 6:16 PM

800 hotspot wi-fi percuma telahpun dibina di seluruh Pulau Pinang demi memenuhi keperluan asasi rakyat, iaitu maklumat. Baca Lagi »

Pasang 'owning' di pasar awam tingkat selesa rakyat

Zainulfaqar | Jun 19, 3:03 PM

Saya harap Tan Sri (Nor Mohamed) boleh jawab kerana beliau merupakan ketua pasukan yang memperjudikan wang negara untuk main dalam pasaran forex yang mengakibatkan kita (Malaysia) kalah dengan (George) Soros (pelobi mata wang dunia) dan rugi RM30 bilion, ujarnya Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng. Baca Lagi »

"Naik taraf tiga pasar awam tetap utamakan kebajikan peniaga"

Zainulfaqar | Jun 19, 1:18 PM

"Pemaju akan bangunkan (naik taraf) pasar awam ini pada sebelah petang dan malam sahaja. Peniaga boleh berniaga sebelah pagi seperti biasa," kata ADUN Permatang Pasir Datuk Mohd. Saleh Man. Baca Lagi »

Guan Eng mahu bincang isu hakisan pantai PP dengan menteri

Zainulfaqar | Jun 19, 12:13 PM

Jurutera JPS bagi Daerah SPU, Saiful Lizan Sanusi memaklumkan, 1.2 kilometer persisiran pantai berkenaan menerima hakisan yang ketara belakangan ini sehingga jarak salah sebuah warung kedai setempat dengan laut kira-kira 10 kaki sahaja. Baca Lagi »

Rakyat terima dividen RM92 juta sebab KN P.Pinang bersih

Zainulfaqar | Jun 19, 10:58 AM

Dulu orang tak percaya kerana pembangkang (Barisan Nasional) kata Kerajaan Negeri akan bankrap jika menyumbang untuk rakyat, tetapi sekarang semua ini sudah menjadi kenyataan, kata Ketua Menteri. Baca Lagi »

RM13.8b bajet tambahan pusat mampu dibelanja 18 tahun di PP

Zainulfaqar | Jun 15, 9:23 AM

"Kalau kerajaan (pusat) berbelanja lebih, bermakna rakyat akan terus menanggung hutang yang lebih," ujar Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng. Baca Lagi »

Pages