Wathatiyyah ajar Najib pakai rantai?

PEMBERITAHUAN: Tulisan dalam bahagian Dari Blog ini merupakan pandangan peribadi pemilik blog yang disertakan sebagai rujukan dan tidak semestinya menggambarkan pendirian PenangInsight.com.
Era Pasca| Oct 17, 1:52 AM
Sebab EP dapat banyak permintaan gambar Abang Najib aww memakai rantai leher, maka EP post lah sekeping yang agak clear skit... nak citer pasal rantai leher nih, EP rasa Ustat Fathol Bari akan kata biarkanlah dia masih islam, kita nih siapa nak nasihat dia..?
 
mai tanya Ajensi Fakap Ustat EP.

Tidak ada dalil yang sarih dari alQur:an yg mengharamkan rantai leher untuk lelaki.

 
Sumber kedua, iaitu alHadis dan sumber-sumber hukum yg lain spt ijtihad fuqaha' serta 'Uruf boleh digunakan untuk memutuskan sesuatu hukum.

Dalam madzhab Syafi'iy(Fiqh alManhaji) menegaskan haram hukumnya berdasarkan hadis Bukhari (no 5546) yang bermaksud: 

Dari Ibn Abbas RA, bahawa Rasulullah saw melaknat lelaki yang menyerupai wanita dan wanita yang menyerupai lelaki."

Fiqh as Syafi'iy berpendapat haram hukumnya lelaki menyerupai wanita dalam berpakaian dan perhiasan seperti mengenakan anting-anting, loket, kalung, rantai leher dan gelang tangan. Juga diharamkan peniruan dalam bentuk percakapan dan lengganglengguk kecuali itu adalah asal kejadiannya (pondan).

Bagaimana jika di olah bahawa Nabi melaknat Najib sebagai tajuk? penjelasan misti anda boleh beri jika sudah membaca nya..

 
Sumber: FB Era Pasca
 

Ruangan Komen

PERINGATAN: PenangInsight tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun laman sosial dan tidak semestinya menggambarkan pendirian PenangInsight.com. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.