Kolumnis

Kamarul Yusoff
Mungkin tidak ramai yang tahu bahawa bulatan warna hijau pada bendera PAS yang kini kosong pernah pada satu ketika dahulu diisi dengan tulisan kalimah “Allah Muhammad”. Baca Lagi »
Zainulfaqar Yaacob
Di sinilah rakyat perlu tahu bahawa kita semua sudah membayar cukai jalan. Cukai jalan itu patut digunakan untuk bina serta selenggara semua jalan raya, termasuk lebuh raya. Baca Lagi »
Apabila berlaku satu di antara dua kejadian sahaja yang akan memberhentikan Mahathir melakukan kerja mengadu-domba ini. Baca Lagi »
HAPUSKAN Tol Jambatan Pertama Pulau Pinang bukanlah suatu idea yang mustahil jika seluruh rakyat bangkit memberi isyarat kepada pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sekarang ini. Baca Lagi »
Afif Bahardin
Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang (AMKPP) mengecam sikap Teng yang cuba mewujudkan rasa tidak senang di kalangan masyarakat bukan Islam dengan kenyataan berbaur hasutan itu. Hakikatnya, semenjak Pakatan Rakyat memerintah, nasib masyarakat Pulau Pinang, tak kira ras dan agama terus mendapat pembelaan sewajarnya daripada kerajaan negeri. Baca Lagi »
CADANGAN Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) memindahkan 20 pokok teduhan serta menanam semula 44 pokok lain yang bakal ditebang bagi melebarkan Jalan Masjid Negeri, George Town adalah suatu langkah yang mengimbangi antara tuntutan pengguna dan melestari alam sekitar. Cadangan MPPP itu demi menangani kesesakan trafik sungguhpun nyata akan mengganggu sistem... Baca Lagi »
Ucapan Muhyiddin terganggu sekejap kerana kesampaian Wanita nombor satu negara, Rosmah Mansor, bagi memberikan penghormatan kepada isteri Perdana Menteri yang jelita itu. Baca Lagi »
Sehinggakan Datuk Bandar London, Ken Livingstone, menyifatkan beliau sebagai perkara terbaik dari Amerika Latin setelah bertahun lamanya. Baca Lagi »
Lihatlah yang banyak mengungkit dan membangkitkan hal-hal yang telah dipersetujui dalam Pakatan Rakyat di dalam Muktamar yang baru berlalu adalah dari golongan ulamak. Baca Lagi »
AIC melihat kenyataan dan cabaran oleh Ketua Umno Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee sebagai jauh dari kematangan berpolitik dan wajarlah dipandang sepi. Baca Lagi »
Paling utama, bersediakah PM menerima apa juga keputusan rakyat dalam PRU ke-13 dengan hati terbuka tanpa tindakan kotor meskipun beliau dan partinya akan kalah kepada Pakatan Rakyat? Baca Lagi »
Institut Pulau Pinang kesal bahawa manipulasi itu tidak masuk akal dan berniat jahat data telah dikaitkan dengan institusi kami dan digunakan untuk memburuk-burukkan kerajaan negeri Pulau Pinang, dan menuntut supaya pembetulan dibuat segera untuk memastikan bahawa orang ramai tidak mengelirukan. Baca Lagi »
Artikel ini ditulis sempena Ulang Tahun Ke-25 Operasi Lalang pada hari ini. Baca Lagi »
PAS tetap berpegang bahawa politik adalah amanah terbesar daripada Allah. Bahagialah mereka yang menunaikannya dengan istiqamah dan celakalah mereka yang mengkhinatinya. Pikul amanah ini secara berjemaah jangan berseorang diri dan memencilkan diri. Baca Lagi »
Tun M kembali lagi dengan drama propaganda untuk menyelamatkan nyawa UMNO namun watak yang ditonjolkan kali ini agak lapuk dan menggambarkan bahawa beliau sudah nyanyuk. Sebelum ini watak George Soros pernah dipopularkan oleh Tun M sendiri ketika memegang tampuk kepimpinan negara. Baca Lagi »
Sehingga kini, hasil pungutan tol jambatan pertama berkenaan hampir mencecah RM176 juta pada setiap tahun. Dianggarkan angka hasil pengutan tol di jambatan tersebut melonjak sehingga RM5 bilion pada 31 Disember 2038 kelak, kata Guan Eng. Baca Lagi »
Ini bukan sesuatu alasan yang boleh kita terima. Menggunakan metafora perlawanan bola sepak, pindaan ini menukar peraturan kerana satu pasukan sukar menjaringkan gol. Pindaan ini akan lebih membawa keburukan daripada kebaikan. Ambil contoh mudah; katakan anda lupa logout akaun Twitter yang anda guna di komputer pejabat. Kemudiannya, orang lain menggunakan akaun anda untuk berkicau sesuatu yang berunsur fitnah. Baca Lagi »
Rakyat tidak dianggap derhaka hanya dengan memberikan pendapat yang berbeza. Hanya kelompok ‘jakun’ yang cuba hidup dalam kalangan manusia berakal sahaja yang menganggap memberi pendapat itu satu jenayah, sekalipun ia tidak diikuti dengan aktiviti yang mengancam dan merosakkan keselamatan rakyat. Baca Lagi »
Begitulah hebatnya penangan ceramah politik. Pada hemat saya, ceramah politik hari ini sudah sepatutnya ditabalkan oleh Kementerian Kebudayaan sebagai satu lagi aktiviti kebudayaan rakyat di Negara ini. Baca Lagi »
Kartunis Zunar anggap kenyataan Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Wan Ahmad Wan Omar yang melarang penggunaan kartun dalam kempen PRU 13 sesuatu yang lucu. Baca Lagi »

Pages